Nieuwe aanvulling op ons vaste homemade tapas menu


Regelmatig komen hier zelfgemaakte tapas op tafel. Nou ja, eigenlijk de salontafel. Lekker in het weekend met een drankje en een leuke film erbij. Meestal maak ik steeds dezelfde hapjes. Maar dit weekend heb ik me extra uitgesloofd. Ik heb voor de verandering o.a. empenadas gemaakt. En een auberginedip en aardappeltortilla. Maar dus ook Patatas Bravas. Hiervoor had ik al een aantal ingrediënten in de koelkast en vriezer en het heeft dus het recht verworven om een plaatsje op mijn Koken met restjes te krijgen. Het is heel makkelijk te maken en erg lekker. Probeer het ook eens. Ik heb maar 500 gram aardappelblokjes gemaakt en dat was al zeer ruim voldoende voor 4 personen. Maar wij hadden dan ook nog een heleboel andere lekkere gerechtjes erbij. Maar dat is tapas eten toch?
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg vastkokende aardappel
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 rode peper
150 g winterpeen
5 el milde olijfolie
½ el La Chinata gerookte paprikapoeder hot
400 g tomatenblokjes in blik
1 el wittewijnazijn
1 el vloeibare honing
Bereiding
1 Breng een pan water met zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes van ca. 2 cm. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Halveer de rode peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in de breedte in dunne reepjes. Snijd de wortel in kleine blokjes (brunoise). Kook de aardappelblokjes in 9 min. net gaar. Giet af en laat in het vergiet wat afkoelen.
2 Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur. Verhit ⅕ van de olie en fruit de ui hierin 3 min. op middelhoog vuur. Doe de wortel, knoflook, rode peper en gerookte-paprikapoeder erbij en bak 2 min. mee. Giet de tomatenblokjes met een half blik water in de pan. Voeg de azijn, honing, wat versgemalen peper en zout toe. Laat op laag vuur 15 min. koken.
3 Verhit de helft van de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe. Bak ze 9 min. terwijl je ze regelmatig omschept. Laat ze uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en bak de rest van de aardappelblokjes 9 min. Schep de aardappelblokjes van het bord met keukenpapier in een schaal. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
4 Pureer de saus glad met een staafmixer. Serveer de aardappelblokjes in de saus of zet de saus naast de aardappeltjes op tafel.
Bewaartip: De saus is voldoende voor twee keer. Je kunt de saus goed invriezen. Zorg dan dat er voldoende ruimte in het diepvriesbakje overblijft, zodat de saus kan uitzetten tijdens het bevriezen zonder dat het bakje barst.
Reactie plaatsen
Reacties