Broodje gyros

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 10:17

Als wij dit eten wanen we ons weer even op Kreta. 

Dit is echt een lekkere hap om het weekend mee te beginnen! Als we dit gerecht eten denken we allemaal weer terug aan die ene        all-inclusive vakantie die we gedaan hebben op Kreta. In een meivakantie alvast een weekje wat zonnestralen pakken omdat we behoefte hadden aan warmte. Op het resort was de hele dag door van alles te halen: pannenkoekjes, ijs, allerlei snacks, toetjes, cocktails en dus ook broodjes gyros. Zo eentje ging er in als zoete koek. Op verzoek van de kinderen heb ik dit toen thuis eens een keer zelf gemaakt. Nu mag ik niet liegen, mijn man heeft de pitabroodjes gemaakt. En dat kan hij dus als de beste is gebleken!  De hoeveelheid deeg is voor 8 broodjes dus heb ik toen de helft van het deeg ingevroren. Wij zijn thuis maar met z'n vieren en één zo'n broodje vult behoorlijk.  Deze keer had ik dus een makkie. Maar voor de volledigheid doe ik het recept voor de pitabroodjes er natuurlijk wel bij.

 

Pitabroodjes

Recept voor 8 stuks:

  •  500 gram bloem
  •  300-400 gram lauwwarm water
  •  7 gram gedroogde gist
  •  1 theelepel honing
  •  10 gram zout
  •  14 gram olijfolie

Zo maak je ze:

Los de gist met de honing op en 300 gram lauwwarm water. Voeg de bloem toe en daarna het zout en de olijfolie. Kneed tot een soepel deeg. Voeg indien nodig nog wat water toe. Smeer de bol deeg in met een beetje olijfolie en laat deze in een kom onder het plastic een half uur rijzen. Of in een stoomoven als je die hebt. Hier zit meestal een rijsprogramma op. Superhandig! Verdeel het deeg in 8 ongeveer gelijke stukken en maak er bolletjes van. Zet een koekenpan op het vuur en vorm het eerste broodje. Doe hiervoor olie op je werkplek en aan je handen en druk het broodje voorzichtig uit met je vinger tot ongeveer de grootte van de pan. Het deeg is nogal rekbaar en krimpt weer een beetje terug. Daarom heb ik ze uitgerold met een deegroller. Wel eerst even de ondergrond en het deeg bestuiven met wat bloem anders blijft het aan elkaar plakken. Leg de deegplak in de pan en bak deze aan beide zijdes in 2-3 minuten gaar. Houd de pitabroodjes warm onder een theedoek of warm deze later op door ze even kort in de pan op te warmen. 

Dit recept is dus voor 8 broodjes. Het deeg kan je heel goed invriezen dus wij vriezen altijd de helft in. dat scheelt de volgende keer een hoop geklieder.

 

Gyros

Voor de kruidenmix:

  • 4 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl paprika poeder zoet
  • ½ tl komijn
  • 1 tl gedroogde ui
  • 1 tl rozemarijn
  • ½ tl koriander poeder
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl piment
  • 1-2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper                                    

Dit is genoeg voor 1 kg vlees. Ik gebruik voor het vlees meestal kipfilet of kippendijfilet. Voor 4 personen neem ik ongeveer 600 gram kip. Dit snijd ik in dunne reepjes en meng met het kruidenmengsel. En dan is het gewoon een kwestie van een beetje olie in een koekenpan en de reepjes lekker bruin en gaar bakken.

Ondertussen bak je een hoeveelheid aan friet wat je denkt nodig tee hebben in de oven of frituurpan.

 

Tzatziki

  •  ½ komkommer
  •  1 tl zout
  •  1 tl oregano
  •  1-2 teentjes knoflook
  •  2 eetlepels olijfolie
  •  een paar druppeltjes tabasco
  •  een snufje suiker

Snijd de komkommer doormidden en haal de zaadlijsten er met een lepeltje uit. Rasp de komkommer grof en meng deze met het zout. Doe de komkommer in een zeef en zet deze op een kom om het vocht op te vangen. Zet koel weg. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en rasp er de knoflook bij. Roer er ook de oregano en een drupje tabasco doorheen. Dek af en zet koel weg. Na ongeveer 4-5 uur mag de komkommer bij de yoghurt. Knijp er eerst nog zo veel mogelijk vocht uit voordat deze bij de yoghurt gaat. Roer goed door en voeg er de suiker en de olijfolie aan toe. Breng eventueel verder op smaak met nog wat zout en peper. Zet de tzatziki koel weg en laat nog een paar uurtjes staan zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

Toen ik het maakte had ik me niet goed voorbereid en het recept nog niet gelezen. Dus ik heb de komkommerrasp met schone handen even uitgeknepen. Ook had ik geen Griekse yoghurt in huis. Maar met magere yoghurt ging het net zo goed. Het is dan hooguit iets dunner/vloeibaarder.

 

En zo maak je het af:

Leg een vel aluminiumfolie op een bord. Hierop leg je een pitbroodje. Schep er wat van de gyros op. Leg er ook wat friet op en doe er een schep tzatziki bij. Rol het geheel op en vouw de aluminiumfolie er omheen maar niet helemaal tot bovenaan. Zo kan je het makkelijk vasthouden zonder dat je je handen brand en zonder dat er van alles uitvalt.

De recepten voor de broodjes en kruidenmix vind je ook op https://lekkertafelen.nl/kookschool/pitabroodjes-of-shoarmabroodjes-zo-maak-je-ze-zelf/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.