Met peren van eigen perenboom
In mijn tuintje staan een paar fruitbomen waaronder een perenboom met Conference peren. Dit jaar zat de boom behoorlijk vol. Maar eenmaal geplukt moetsen ze nog even verder rijpen. Maar laatst had ik het verkeerd ingeschat: peer geschild maar die bleek nog te hard en niet sappig. Zonde om weg te gooien vind ik dan. Dus toen kwam ik het volgende recept tegen: Appel-peren crumble met kruidnoten. Appels heb ik ook altijd wel op de fruitschaal liggen dus dat was geen probleem. En, super easy om te maken en heerlijk om te eten. Om het extra lekker te maken zou je er een bolletje vanille of kaneelijs bij kunnen serveren. Of allebei natuurlijk.

Ingrediënten
2 elstar-appels
2 Conference peren
2 tl speculaaskruiden
55 g tarwebloem
100 g rietsuiker
80 g kruidnoten
100 g ongezouten roomboter
75 g grove havermoutvlokken
1 mespunt zout
ovenschaal (15 x 20 cm, ingevet)
Het recept staat ook op https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195897/appel-perencrumble-met-kruidnoten
Hoe dan?
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de appels en peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van 2 cm. Meng het fruit met de speculaaskruiden, 1 el bloem en 2 el rietsuiker (per 4 personen). Doe het fruitmengsel in de ingevette ovenschaal.
2 Doe de kruidnoten in een zip-lockzak-je of een schone theedoek. Verkruimel ze met een deegroller of ander zwaar voorwerp. Snijd de koude boter in blokjes. Meng de verkruimelde kruidnoten met de rest van de bloem, de suiker, de havermout, het zout en blokjes boter met je handen tot een kruimelig deeg. Wrijf hierbij de boter tussen je vingers door de andere ingrediënten.
3 Verdeel het kruimelmengsel over het fruit in de ovenschaal, zodat alles bedekt is. Bak de crumble 20-25 min. in het midden van de oven.
CombinatietipLekker met ongezoete, lichtgeklopte slagroom of vanille-ijs.
Oh oh
Ik had niet precies alle benodigde ingrediënten in huis. Maar ik heb gewoon gezocht naar alternatieven. Ik koop altijd Pink Lady's. Dat werkte ook prima i.p.v. Elstar appels in dit gerechtje. Voor de rietsuiker heb ik gewone kristalsuiker gebruikt. Niemand die het merkt hoor. De rest had ik allemaal in huis.
Reactie plaatsen
Reacties