Luchtige plaatcake

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 11:26

Een lekker snel, altijd succes recept

Een week eerder had ik deze plaatcake ook gemaakt, maar toen had ik geen restjes gebruikt.

Nu wel, want ik had op de vorige boter crème gesmeerd en daarop met fondant een mooie afbeelding gemaakt. Van de botercreme had ik nog genoeg over om nog zo'n plaatcake te besmeren. Verder heb ik er deze keer ook een laagje banketbakkersroom tussen gedaan. Dat gaf de cake een upgrade naar een taart vond ik zelf wel. 

Ingrediënten:

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 250 ml mineraalwater met prik
  • 6 eieren (m)
  • 300 gram suiker
  • 360 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • fruit (naar wens)
  • eventueel: 2 extra eetlepels suiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170° Celsius. Klop de eieren met de olie, het water en de suiker tot het een egaal mengsel is. Meng de bloem met het bakpoeder, vanillesuiker en zout. Meng het bloemmengsel bij de natte ingrediënten tot het 1 geheel is.
Vet een bakblik (zie tips) in, of leg er een stuk bakpapier in. Giet het beslag in het blik.

Als je de cake nu afbakt, is deze in principe al erg lekker. Maar met fruit is het nog lekkerder! Snij bijvoorbeeld 3 handappels of peren in dunne plakjes en verdeel deze over het beslag. Het fruit zal tijdens het bakken een beetje wegzakken in de cake. Strooi nog 2 eetlepels suiker over het fruit, zo wordt de bovenkant een beetje knapperig. Bak de cake in ongeveer 40 minuten af. Gebruik eventueel een satéprikker om te controleren of de cake van binnen gaar is. Dat is het geval als de satéprikker er schoon en droog uit komt.

Banketbakkersroom:

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is.
  • Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
  • Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  • Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
  • Met kleurstof kan je de botercreme elke gewenste kleur geven.

Banketbakkersroom

  • 65 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 350 ml melk
  • Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot het helemaal is opgenomen.
  • In een pannetje verhit je de melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Je ziet dat het begint te koken doordat er dan belletjes aan de rand van de pan ontstaan.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
  • Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op je banketbakkersroom.
  • Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb